lørdag den 7. november 2009

Nascar

Lørdag morgen den 7/11 kørte vi fra vores (lidt usle) motel til Texas Motor Speedway, der ligger lidt nord for Fort Worth for at se et NASCAR løb . Sådan et racerstadion er stort, meget stort. På Texas Motor Speedway er der 191.122 siddepladser, og den lidt elipseformede bane er 2,4 km lang, så det tager lang tid at gå rundt på stadion og finde sin plads.
Vi skulle se den lidt mindre liga "Nationwide Series O’Reilly Challenge", der typisk holdes dagen før hovedligaen: "Sprint Cup". I Nationwide serien har bilerne lidt færre hestekræfter, "kun" 650-700 hk, hvor de i Sprint Cup har 850. Til sammenligning har formel-1 biler 780 hk, men disse vejer under det halve af NASCAR biler, men der er altså tale om lige så kraftige motorer som i formel-1.

Løbet går ud på at gennemføre 200 omgange af den 2,4 km lange bane hurtigst. Hver runde tager i Nationwide serien ca. 30 sekunder, så der bliver kørt stærkt. Løbet tager dog et par timer, da det bliver afbrudt af gult flag, som signalerer, at der ligger bilrester på kørebanen. Ved gult flag kører en "pace car" ud af pit og det er ikke tillladt at overhale før pace car er kørt tilbage i pit. Bilerne skal undervejs i løbet også i pit, men det går ganske raskt. Det tager få sekunder at fylde oktan 98 på og skifte alle hjul.

Vi havde hørt, at det var forholdsvis larmende, så vi havde taget godt med ørepropper med og høreværn til Jonathan og dem fik vi brug for. Det er en ørerivende larm, når 20-30 biler kører forbi med flere hundrede kilometer i timen og vi var overrasket over hvor tæt vi sad på kørebanen. For Jonathan blev det lidt for meget og vi måtte gå en tid ud bagved stadion, hvor der er det sædvanlige cirkus af boder.

Løbet blev vundet af den overlegne nummer 18, kørt af Kyle Busch. Den 24 racerkører fra Las Vegas var i spidsen i stort set hele løbet, hvilket han vist havde været store dele af sæsonen. Næsten lidt kedeligt.
Efter løbet kunne man komme ned at gå på banen ved pit, men vi nåede ikke at finde ud af hvor denne rundvisning startede før det var for sent.
Vi kørte derfra og fandt ved et tilfælde et nydeligt sted i en rig forstad mellem Fort Worth og Dallas, hvor der var et ganske hyggeligt og velplejet downtown. Her fik vi kaffe og så lidt på butikker inden vi kørte til dagens andet højdepunkt Medieval Times.



Jonathan med høreværn foran en NASCAR racer.


På dette klip kan man fornemme hvor hurtigt bilerne kørte.


Her bliver en bil tanket op og får skiftet hjul i løbet af et par sekunder.


Et felt biler kommer rundt i svinget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar