søndag den 6. september 2009

Dallas Downtown

Kl. 12:30 sænker president John F. Kennedys limousine farten for at runde hårnålesvinget fra Houston Street til Elm Street. JFK er på charmeoffensiv i Texas efter hårde angreb fra republikanerne. Til trods for den negative stemning i Texaspressen hylder en begejstret folkemængde presidenten og da limousinen passerer Texas School Book Depository, bemærker Texas guvernørens kone: "Mr. President, you can't say Dallas doesn't love you".
Kort efter lyder der tre høje smæld fra hjørnevinduet på sjette sal i boglageret og presidenten synker sammen, limousinen accelererer og en time senere erklæres presidenten officielt for død.

Året efter konkludere Warren-kommisionen, at mordet blev begået på egen hånd af Lee Harvey Oswald. Lee Harvey Oswald affyrer tre skud fra sjette sal, hvoraf to rammer. Lee Harvey Oswald bliver dagen efter mordet selv myrdet af Jack Ruby, der også handler på egen hånd.
Denne simple forklaring tilfredsstiller ikke befolkningen. De mange mystiske omstændigheder og tekniske detaljer lægger i årene efter grund for en bred vifte af konspirationsteorier, fra Castro til mafiaen, og den dag i dag tror hovedparten af amerikanerne på en eller anden form for komplot frem for den simple forklaring fra Warren-kommisionen.

Når det i dag bliver rødt i krydset mellem Elm Street og Houston Street, bliver to krydser midt på vejbanen befolket af turister og på fortorvet bliver der taget billeder af dem. Krydserne markere positionerne hvor kuglerne ramte JFK og er hovedattraktionen i Dallas downtown. På den nærliggende græsskråning, grassy knoll, står konspirationsevangalister og prædker i kor med postkort og souvenirsælgere.
Vi tog de obligatoriske billeder af krydserne og besøgte det udmærkede museum, der er indrettet på den berømte sjette sal i det tidligere skolebogsdepot. Museet gennemgår presidentens karriere og mordet i detaljer. Dog var rekvisitter fra sagen forbløffende fraværende. I hjørnet, hvor Oswald formodes at have stået, var scenen genskabt som man mente den havde set ud på mordtidspunktet, med stabler af skolebogskasser strategisk placeret, så man kunne stå skjult. Selvom hjørnevinduet var afskærmet, var det en underlig fornemmelse at stå og kigge ned på krydserne på Elm street fra nabovinduet.

Ud over JFK havde downtown Dallas ikke så meget at byde på. Vi spurgte en tjener, da vi spiste frokost, om hvad der var at se. Han kunne ikke komme på så meget og snakkede om gamle og bedre tider, hvor der var mange flere mennesker.

Vi kørte derfor ud af downtown og til et nydeligt naturområde, White Rock Park, hvor vi overnattede. Her kunne man gå tur ved en stor sø med udsigt til downtown skyline.



Elm Street. En turist er på vej væk fra krydset, hvor JFK blev fatalt ramt. Texas School Book Depository er bygningen til venstre. Lee Harvey Oswald sad næstøverst i hjørnet mod gadekrydset.



Anna, Jonathan og Søren betragter mordscenen fra Grassy Knoll.


Majken og Jonathan ved det første af de to krydser.


Jonathan på Sixth Floor Museum med audio-guide.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar